Dietetyk Leszno
sport-reh.plDietetyk to osoba, z której usług korzysta coraz większe grono odbiorców. Pamiętajmy o tym, aby odpowiednio przygotować się do pierwszej wizyty. Jeśli nie wiemy, jakie badania wykonać, z pewnością dietetyk wskaże nam konkretne rozwiązania. Czym zajmuje się dietetyk? Jego praca opiera się głównie na edukowaniu osób zdrowych i chorych i zdrowych odżywianiu. Specjalista pomaga nam zmienić nawyki żywieniowe, tak aby były korzystne dla naszego ciała i umysłu. Z pewnością wizyta jest przeprowadzana zgodnie z wiedzą i doświadczeniem dietetyka. Prosi on pacjenta o wykonanie konkretnych badań, które są niezbędne do opracowania indywidualnej diety.
Jakie badania zazwyczaj zleca dietetyk? Są one następujące:
- Badania podstawowe - morfologa krwi, elektrolity, próby wątrobowe, glukoza, insulina, hemoglobina, żelazo i ferrytyna, kreatynina i kwas moczowy, CRP, witamina D, kortyzol, TSH, FT3, FT4, anty-TPO, poziom pierwiastków.
- Testy na nietolerancje pokarmowe - polegają na pomiarze przeciwciał IgG skierowanych przeciwko danym alergenom, znajdującym się w pokarmach.
- Testy nutrigenomiczne - analizują geny odpowiedzialne za metabolizm, predyspozycje do chorób dietozależnych, genetyczne nietolerancje pokarmowe, nadwrażliwości na kofeinę, sód, alkohol itp.
- Testy na alergie pokarmowe - badanie polega na zmierzeniu stężenia alergenowo-swoistych przeciwciał IgE.
Jak widać, zakres badań może być szeroki. Wykonamy je w specjalnych miejscach do tego przeznaczonych, głównie w laboratoriach medycznych.
Dieta zazwyczaj kojarzy nam się z licznymi restrykcjami żywieniowymi, które pozwalają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Nic bardziej mylnego - zdrowa dieta leży w interesie każdego człowieka. Każdy człowiek jest inny i ma inne potrzeby, dlatego wsparcie dietetyka jest dla każdego dobrym rozwiązaniem. Specjalista wskaże nam, po jakie produkty sięgać, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie przez długi czas. Nauczy nas także obliczać wartość kaloryczną posiłków.
mgr Katarzyna Strzelczyk
Kasia jest magistrem dietetyki klinicznej i psychodietetyki. Holistycznie podchodzi do zdrowia, natury i jedzenia. Nie lubi słowa Dieta, dlatego jej podopieczni zmieniają sposób jedzenia a nie przechodzą na diety. Racjonalne podejście do procesu zmian, nawyków daje długotrwałe efekty. Jej motto „jedzenie ma znaczenie” i „jesteś tym co jesz”.
Specjalizuje się w diecie bezglutenowej, insulinooporności, niedoczynności tarczycy, nietolerancjach pokarmowych oraz nieswoiste zapalenie jelit.
Czytaj więcej
lic. Michalina Juśkowiak
Ukończyła studia licencjackie na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Obecnie kontynuuje swoją naukę na studiach magisterskich. Aktywnie uczestniczy w zarządzie koła studenckiego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Swoją wiedzę stale powiększa uczestnicząc w wielu szkoleniach i kursach. Cechuje się indywidualnym podejściem do każdego pacjenta, tworząc odpowiedni dla niego jadłospis oraz zalecenia.
Czytaj więcej